Nominee

Spatial Design

 
 

Slow Screen

Companies and core team members:


Etter Studio,
Digital Arts Association,
Solution, Greenliff


Christian Etter, Caroline Hirt, Johanna Taubenreuter,
Lucas Uhlmann, Thibault Brevet, Fidel Morf, Quang Thai


www.etterstudio.com
www.muda.co

The MuDA – Museum of Digital Art in Zurich has rooms with extensive windows, admitting a great deal of natural light. In order to create suitable indoor conditions for exhibitions, it proved necessary to control the incoming illumination. A solution involving curtains did not seem in key with the thematic focus of the institution. As an alternative, Slow Screen was developed – a kinetic installation which extends over the entire 100-square-metre window façade of the museum. It consists of 805 physical pixels in the form of revolving aluminium panels, individually controlled and powered by motors in such a way that the angle of tilt can be continuously adjusted. This not only makes it possible to regulate incoming light on the museum’s premises – outside visiting hours, Slow Screen metamorphoses into a display which conjures up slow-moving animations, patterns, pictures and text messages behind the museum façade.


Comments of the nominators

An innovative project which combines practically functional, technological and poetic qualities. Above all in the context of the Museum of Digital Art, Slow Screen is highly effective as communication and so makes a crucial contribution to the identity of this still young non-profit institution.